
Slastičarski obrt: kako legalno započeti proizvodnju kolača i torti
Podijeli
Svi koji tražite informacije o tome kako pokrenuti posao izrade slastica (legalno), na pravom ste mjestu. I sam sam nedavno prošao put od ideje do pokretanja posla. Ovo su moja iskustva, saznanja i informacije koje mogu prenijeti dalje, kako bih možda nekome olakšao proces.
Trebam li imati školu?
Pitanje koje je mene prvo mučilo i na koje je teško naći jasan i konkretan odgovor, pa evo ga ovdje – za otvaranje firme (obrt, d.o.o., j.d.o.o.) vi kao vlasnik ne morate imati formalno obrazovanje, ali u tom slučaju morate zaposliti osobu s odgovarajućim obrazovanjem na puno radno vrijeme. Ako nećete zaposliti takvu osobu, vi sami morate imati svjedodžbu. Nisu svi obrti isti – za neke nije potrebno obrazovanje, ali za slastičarstvo jest. Osim zapošljavanja slastičara, drugi prečac ne postoji (ili ga ja nisam uspio pronaći). Većini se u početku neće isplatiti dodatno zapošljavanje, pa je najispravniji i najbezbolniji put – odraditi prekvalifikaciju i steći svjedodžbu.
Gdje se prekvalificirati?
Ako ste iz Zagreba, Ugostiteljsko-turističko učilište u Kombolovoj provodi program prekvalifikacije. Sigurno postoje i druge ustanove, ali postoje i one koje se oglašavaju s tvrdnjama poput "upisuje se u radnu knjižicu", pa budite oprezni. Ne upisuju svi ono što vam stvarno treba, pa biste mogli skupo platiti nešto što vam ne koristi. Škola se plaća, a ta pogotovo. Treba vam dokument koji potvrđuje da ste stekli zvanje slastičara/slastičarke – to je svjedodžba o završnom radu. Ako razmatrate upis, predlažem da sve to provjerite prije upisa i uplate.
Kako izgleda prekvalifikacija?
Prekvalifikacija traje oko godinu dana i organizirana je kao večernja škola. Moguće su razlike među ustanovama, ali dijelim informacije iz Kombolove. Predavanja su obično nekoliko dana tjedno u poslijepodnevnim satima (npr. 2 dana). Predmete koje trebate položiti određuju prema vašim postojećim svjedodžbama, što utječe i na cijenu. Ja sam platio oko 1200 € (imam završenu opću gimnaziju). Uz teoriju, morat ćete pohađati praktikum svaka dva tjedna, nekoliko sati u komadu. Na kraju slijedi praksa, koju biste trebali odraditi u slastičarnici, restoranu ili hotelu. Ako si je sami ne organizirate, škola će pomoći. Budući da je praksa obimna, predlažem da je planirate što ranije. Praksa je najkorisniji dio, jer dobijete iskustvo rada s većim količinama, naučite trikove zanata i osjetite ritam proizvodnje. Pronađite što bolju praksu i odradite što više sati – isplatit će se čim krenete raditi sami.
Za završetak škole morate napisati i obraniti završni rad. Temu birate sami, a obrana je u obliku ležernog razgovora. Iako može biti zahtjevna vremenski i financijski, prekvalifikacija uglavnom ide glatko. Ne dopustite da vas proces obeshrabri – vrijeme će ionako proći, zašto ga ne iskoristiti na nešto korisno?
Što kad se prekvalificiram?
Postoji nekoliko opcija – obrt, d.o.o. ili j.d.o.o. Ključna razlika je u odgovornosti: kao vlasnik obrta osobno odgovarate svojom imovinom za eventualne dugove, dok kod društva s ograničenom odgovornošću to nije slučaj. S druge strane, obrt je jednostavniji za otvaranje i vođenje. Dalje navodim informacije specifične za otvaranje obrta.
Potrebna dokumentacija
Trebat će vam:
-
svjedodžba o prekvalifikaciji,
-
ugovor o zakupu poslovnog prostora ili vlasnički list,
-
sanitarna knjižica.
O tome kada i gdje ih predati – kasnije u tekstu.
Traženje prostora
Nisam našao jasnu “check-listu” za prostor pa sam proučavao HACCP vodiče i članke. Zaključci:
-
zidovi i podovi moraju biti od neupijajućeg, lako perivog materijala (čitaj: pločice),
-
zidne pločice do “prikladne visine” – ja sam stavio do 2 metra,
-
prostor mora imati toplu i hladnu vodu te sanitarni čvor,
-
poželjno je imati skladište i svlačionicu za odjeću,
-
radne površine moraju biti od inoxa,
-
sirovine i gotovi proizvodi moraju biti odvojeni u hladnjacima/zamrzivačima (radi sprječavanja kontaminacije).
Ugovor o zakupu možete kupiti u Narodnim novinama i ovjeriti kod javnog bilježnika – trebat će vam za otvaranje obrta. Sjedište obrta prijavljujete na adresi proizvodnog prostora. Može i na drugoj adresi (npr. vašoj kućnoj), ali tada proizvodnja postaje “udaljeni pogon” i mora imati zaposlenog poslovođu. Po meni – nepotrebna komplikacija.
Sanitarna knjižica
Ako je nemate, potražite gdje se u vašem gradu obavljaju sanitarni pregledi. Na pregled nosite uzorak stolice, liječnik vas pregleda i ako je sve u redu, knjižica je gotova kroz par dana. Cijena je oko 20–30 €.
Otvaranje obrta
Sve možete napraviti online preko sustava e-Građani. Popunjavate podatke (stručna sprema, adrese, brojevi...) i prilažete skenirane dokumente: svjedodžbu, ugovor i sanitarnu knjižicu. Nakon prijave, kroz nekoliko dana dobit ćete obrtnicu i potvrdu o upisu u registar.
Potom trebate obaviti još neke prijave – npr. Poreznoj upravi.
Lopovluk
Od trenutka kad registrirate obrt, vaši podaci postaju javni. Počet ćete dobivati pisma s “uplatnicama” i službenim tonom, često uz prijetnje višim troškovima ako ne platite odmah. Riječ je o klasičnim prevarama koje ciljaju na strah i neinformiranost. Nema nikakve kazne ako ih ignorirate. Pratite tko vam šalje račune – je li riječ o državnoj instituciji ili sumnjivoj firmi. Zvat će vas i s ponudama za “prva mjesta na Googleu”, “upise u registre” i slično. Ako vam išta djeluje sumnjivo – prekinite razgovor.
Ovo su prvi koraci koji će vas zaokupiti na godinu i koji mjesec. Sretno.