Uskrsni kolači: 3 recepta i još par ideja za blagdanski stol

Uskrsni kolači: 3 recepta i još par ideja za blagdanski stol

Bliži nam se Uskrs, blagdan koji slavimo u krugu obitelji, za stolom punim osmijeha, ali i finih zalogaja. Šarene pisanice, šunka, mladi luk, francuska salata i uskrsni kolači neizostavni su na svakom blagdanskom stolu pa ni ove godine Uskrs neće proći bez finih uskrsnih recepata. Bez obzira preferirate li tradicionalne recepte koji mirišu na djetinjstvo ili moderne verzije s twistom, uskrsni kolači uvijek imaju posebno mjesto na svečanom stolu. U ovom vam tekstu zato donosimo ideje i recepte za najbolje kolače za Uskrs koje ove godine možete poslužiti svojim bližnjima i uljepšati blagdan i njima i sebi.

Tradicionalni uskrsni kolači

Uskrs ne možemo zamisliti bez tradicionalnih kolača koje volimo, a najpoznatiji među njima su svakako pinca, makovnjača i orahnjača. Mnogi recepti za te uskrsne kolače prenose se s generacije na generaciju, a njihov miris nas momentano vraća u djetinjstvo. Teško da itko može nadmašiti bakinu i maminu pincu, makovnjaču i orahnjaču, ali ako nemate drugog izbora, dobro je znati da ih u ovo uskrsno i preduskrsno doba možete naći u gotovo svakoj, malo boljoj, pekari i slastičarnici. 

Ako, pak, ove godine uspijete pronaći malo slobodnog vremena, zašto se ne okušate sami u pečenju ovih tradicionalnih blagdanskih kolača? U nastavku donosimo recepte. 

Pinca - simbol Uskrsa 

Mirisna, mekana i zlatno-pečena – pinca je možda i najprepoznatljiviji uskrsni kolač u Hrvatskoj. Ova slatka pogača vuče podrijetlo iz Dalmacije i Istre, a simbolizira novi život i radost uskrsnuća. Nekad se pekla samo u pećima na drva, a danas je gotovo nezaobilazna u svakom domu.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja + 1 za premaz
  • naribana korica limuna i naranče
  • prstohvat soli
  • malo rakije ili ruma (za aromu)

Priprema:

  1. U toplom mlijeku rastopite kvasac sa žličicom šećera i malo brašna. Ostavite da se digne.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, korice citrusa i otopljeni maslac. Dodajte dignuti kvasac i jaja. Umijesite mekano tijesto.
  3. Pokrijte i ostavite da se diže oko sat i pol.
  4. Oblikujte loptu, stavite na lim i ponovno ostavite da se digne 30 minuta.
  5. Premažite jajetom, zarežite škarama križ na vrhu i pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

 

Makovnjača i orahnjača - kraljice uskrsnog stola 

Makovnjača i orahnjača (ili orehnjača) tradicionalni su blagdanski kolači koji se često pripremaju za Uskrs i savršeno upotpunjuju blagdanski stol. 

Recept za makovnjaču

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca (40 g)
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna

Sastojci za nadjev:

  • 250 g mljevenog maka
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • žlica meda
  • po želji: grožđice, malo ruma ili cimeta

Priprema:

  1. Ugrijte mlijeko i u manjoj zdjelici rastopite kvasac sa žličicom šećera i malo brašna. Ostaviti da se digne.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, limunovu koricu, jaja i dignuti kvasac. Dodajte otopljeni maslac i umijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže sat vremena. 
  3. Za nadjev: prokuhajte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i medom pa njime prelijte mak. Dodajte ostale sastojke i ostavite da se nadjev malo ohladi.
  4. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, premažite nadjevom i pažljivo zarolajte. 
  5. Stavite u kalup ili na papir za pečenje - ostaviti da se diže još 20 - 30 min.
  6. Premažite jajetom, probodite čačkalicom na par mjesta i pecite oko 35 - 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.

Recept za orahnjaču

Sastojci za tijesto:
(isti kao kod makovnjače)

Sastojci za nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica meda
  • 1 bjelanjak (za sočnost)
  • po želji: grožđice, rum, cimet

Priprema:

  1. Pratite isti postupak kao kod makovnjače za pripremu tijesta.
  2. Za nadjev: ugrijte mlijeko sa šećerom i medom, prelijte orahe i dobro promiješajte. Kad se malo ohladi, umiješajte bjelanjak i po želji rum ili grožđice.
  3. Tijesto razvaljajte, premažite nadjevom i zarolajte. 
  4. Ostaviti da se diže 20 - 30 min, zatim premazati jajetom i peći 35 - 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.

 

Savjeti za još bolju makovnjaču i orahnjaču 

1. Sve namirnice neka budu sobne temperature

Jaja, maslac i mlijeko izvadite iz frižidera barem sat vremena prije pripreme. Tijesto se bolje povezuje i diže kad su sastojci temperirani.

2. Dobro izradite tijesto

Tijesto mora biti mekano, ali ne ljepljivo. Dovoljno dugo mijesite da se razvije gluten – to će osigurati elastičnost i spriječiti pucanje.

3. Nadjev neka bude maziv, ali ne previše vlažan

Ako je nadjev prevlažan, može 'potopiti' tijesto i izazvati pucanje prilikom pečenja. Ostavite da se ohladi prije mazanja.

4. Ne rolajte prečvrsto

Tijesto s nadjevom zarolajte nježno, bez previše stezanja, kako bi zrak mogao cirkulirati i da se štruca ravnomjerno digne.

5. Probodite kolač čačkalicom prije pečenja

Na par mjesta probodite roladu do dna – tako će para izaći van i smanjit će se mogućnost pucanja po površini.

6. Pustite kolač da odmori i prije i poslije pečenja

Nakon što je zarolate, makovnjača i/ili orahnjača neka odstoji barem 20 - 30 minuta prije pečenja. Nakon pečenja, ohladite je prekrivenom kuhinjskom krpom kako bi ostala meka.

7. Pečenje u kalupu ili slobodno na plehu?

Ako želite savršeno oblikovanu makovnjaču/orahnjaču, pecite u duguljastom kalupu obloženim papirom. Za rustikalniji izgled, slobodno pecite samo na plehu ili na papiru za pečenje.

8. Kada makovnjaču/orahnjaču peći za Uskrs?

Najbolje dan ranije – makovnjača i orahnjača još su ukusnije kad malo odstoje. Zamotajte ih u kuhinjsku krpu i čuvajte u kutiji ili foliji da ostanu svježe.


Uskrsni kolači s modernim twistom

Sad kad smo pokrili tradiciju za Uskrs, vrijeme je da kažemo koju rečenicu o modernim kolačima koje također možete poslužiti na svom blagdanskom stolu. U našoj ćete ponudi pronaći kolače koji će sjajno pasati uz pincu, makovnjaču ili orahnjaču. Recimo, Choux pistacija, Jabuka ili Malina savršene su proljetne monoprocije koje možete poslužiti obitelji na blagdanskom stolu. 

Osim toga, imamo i entremet torte, elegantne, višeslojne torte koje spajaju različite teksture i okuse, a dolaze u tri kombinacije okusa: pistacija i malina, čokolada i lješnjak te borovnica i čokolada. Naše torte idealan su izbor za svečane trenutke poput Uskrsa, a ono najbolje je što s Krem slasticama dobivate kolače bez pečenja pa imate svo vrijeme posvetiti se druženju s obitelji i prijateljima. Uz fine, slatke zalogaje, naravno. 

Sretan Uskrs!

 

Foto: Pexels

Natrag na blog